Descoperiti provocarile si oportunitatile pietei imobiliare din Iasi
Piata imobiliara din Iasi a intampinat numeroase provocari in 2023, in frunte cu oferta limitata de locuinte noi, factor determinat in principal de incetinirea ritmului dezvoltarilor rezidentiale. Acest fenomen a generat un dezechilibru notabil intre cerere si oferta, cu repercusiuni directe asupra preturilor, care au inregistrat cresteri semnificative.
Petronel Solca, Manager si Broker Imobiliar la Evo Imobiliare, subliniaza ca principalul obstacol pe piata locala a fost lipsa dezvoltarii de noi proiecte imobiliare, afectata de problemele Serviciului de Urbanism din cadrul Primariei Iasi. Acest impediment a contribuit la cresterea preturilor locuintelor cu aproximativ 5%-7% in acest an. „In a doua parte a anului, pretul pe metrul patrat de constructie a crescut in majoritatea proiectelor imobiliare din Iasi si, implicit, in piata de apartamente vechi, explica Solca.
Interesul cumparatorilor ramane ridicat, dovada stand cele aproximativ 10.500 de persoane care au manifestat interes pentru proprietatile rezidentiale locale in perioada iulie-septembrie 2023, pe platforma Imobiliare.ro. Totusi, numarul de locuinte listate la vanzare a scazut cu 34%, iar oferta de locuinte noi cu 17%, ceea ce complica si mai mult situatia cumparatorilor, ce sunt nevoiti sa faca fata unui timp mediu de asteptare de 50 de zile pentru gasirea unui cumparator si o marja de negociere de 2-3%.
De asemenea, majorarea cotei reduse de TVA de la 5% la 9%, programata pentru 1 ianuarie 2024, pentru locuintele de pana la 600.000 de lei, este anticipata sa aiba un impact initial pe piata, desi multi cumparatori si-au asumat deja aceasta crestere.
In ceea ce priveste dezvoltarile viitoare, zonele la marginea orasului si localitatile din apropiere, precum Bucium, Visani, Popas Pacurari sau Miroslava, au fost si raman in topul vanzarilor pentru segmentul nou de apartamente de vanzare Iasi. Potrivit lui Solca, administratiile locale trateaza cu mai mult interes aceste zone, facilitand dezvoltarea imobiliara. In plus, zona Dancu, recent urbanizata, este vazuta ca avand un potential semnificativ pentru dezvoltarile de blocuri si case in viitorul apropiat.
Piata imobiliara din Iasi se afla, asadar, intr-un punct de cotitura, unde provocarile se intalnesc cu oportunitati semnificative pentru dezvoltare. Cu toate acestea, evolutiile viitoare vor depinde in mare masura de capacitatea autoritatilor locale de a facilita si sprijini noile proiecte imobiliare, pentru a restabili echilibrul intre cerere si oferta si pentru a mentine sanatatea pietei pe termen lung.